2007-05-19

Prat hela tiden

Det är så fascinerande att höra Tintin när hon pratar. Det bara bubblar ord ur henne och nya ord hela tiden. Var har hon hört dem? Hur har hon förstått dem? Och att hon kan sätta dem i sitt rätta sammanhang?! Vad de kan, och helt utan att man märker det så tar hon till sig ord vi säger, förstår sammanhang och får till det rätt.
Idag var vi ute och promenerade och hittade på en "agilitybana" för hundar. Tintin provgick på några av sakerna men när hon inte vågade/kunde sa hon "bår inte" och vände. Näe, ibland går det helt enkelt inte.

Tintin har blivit lugnare med andra barn och bebisar. Hon säger själv "inte nypa" och hon klappar så fint på kinderna på bebisar.
När hon träffar andra barn, speciellt större barn, så är hon väldigt nyfiken. Sitter gärna bredvid och tittar, härmar och pratar med dem. Det är så kul att se när hon försöker göra likadant som andra barn.

Ofta ska det ringas till andra. Moster och Amanda till exempel eller mormor eller morfar. Nu har hon också börjat prata lite mer och svara på deras frågor. Inte bara "jaa" till allt.

När vi förstår något hon vill så säger hon "jaaa" så mjukt och ljuvt. Inte som när hon säger NEJ eller JA med stora ord. Så gulligt att höra hennes mjuka ja när vi verkligen förstår vad hon vill. Och så säger hon "jaha" ofta, känner igen mig själv i det. Jag säger nog ofta jaha till mycket.

Hjälpsam är hon och dukar av sin tallrik efter sig och säger "tattematen" när hon är klar. Pratar hela tiden som sagt var och det är ofta 4-ordsmeningar och någon gång har jag fått det till 5 ord.

Inga kommentarer: